Tantrisk meditation handler dybest set om at erkende sindets natur. Vejen dertil er lang og kræver en vedholdende praksis. Tantrisk meditation, i min praksis Freyja Tantra, er funderet i inspiration fra forskellige traditioner, spirituelle lærere og tantriske tekster. En af de nok ældste tantriske tekster, Vigyan Bhairav Tantra, omtrent 5000 år gammel, inviterer til meditation gennem 112 sutras formidlet som en samtale mellem Shiva og Devi. Devi spørger:
O Shiva, what is your reality?
Vigyan Bhairav Tantra
What is this wonder-filled universe?
What constitutes seed?
Who centers the universal wheel?
What is this life beyond form pervading forms?
How may we enter it fully,
above space and time,
names and descriptions?
Let my doubts be cleared!
Tantra starter med Devis spørgsmål, men spørgsmålene bør ikke besvares i en intellektuel udredning af f.eks. hvad kærlighed er eller hvad frihed er. Nej, spørgsmålene fungerer som invitation til at undersøge kroppen og sindets natur. Mahamudra-traditionen peger på den direkte erkendelse gennem videnskabelig undersøgelse og stiller altså ikke noget op at tro på. På den måde inkluderer jeg de 112 sutras i Vigyan Bhairan Tantra i min meditationspraksis. Meditation er at erkende det som er, hinsides ord og symboler og praksis handler om at øve sig. Det tager år og dag at praktisere, men erkendelsen er ikke i sig selv i tid, men i spontan opmærksomhed i nuet. Min egen erfaring er, at der i en vedholdende praksis, sker en gradvis frisættelse og øget kompetence til at være i og genkende højere bevidsthedstilstande. Igen, ord og symboler kan kun invitere, og er altså ikke i sig selv sande og der er ikke noget at tro på. Tilopas sang om Mahamudra er den første praksis-tekst jeg har læst og danner et stærkt fundament for den praksis, jeg har i dag og som jeg underviser i.
Udover ældre tantras praktiserer jeg Osho’s nyere meditationsteknikker, som f.eks. dans og dynamisk meditation, åndredræts teknikker (som på egen vis også er tusindvis af år gamle). Det bliver en kombination mellem at sidde på puden i en bevidst iagttagende praksis og den mere dynamiske bevidste bevægelse praksis. Det gik op for Osho, at vesterlændinge ikke bare kunne sætte sig på puden og finde ro til praksis, men at der er behov for dynamisk bevægelse for at opnå stilhed i sindet. Ikke at meditation i sig selv har til formål at gøre sindet stille, men snarere at observere med så altomspændende opmærksomhed det der er, som det er.
”Bevidstheden er som et klart lys”
Sådan lyder det i Tilopas sang om Mahamudra. En klassisk zen metafor peger på det oprørte sind som søvand hvor bundens mudder er rørt op så vandet er plumrede. Der er behov for at lade vandet finde ro og lade mudderet synke til bunden så vandet bliver klart. På samme måde er bevidstheden som et klart lys. Det kan øves. At øve shamata – koncentrationsmeditation – kan være meget nyttigt for at udvide det spænd hvori vi kan holde opmærksomheden bevidst og klar.
I min praksis, tantrisk meditation, inkluderer jeg i høj grad shakrapraksis. Vores energisystem. Forskellige energiøvelser åbner shakraerne for større gennemstrømning af energi og har stor indflydelse på krop og sind. Kroppen og kontakten i kroppen er vigtig i tantra. Der kan være lukningerne i energisystemet af forskellige årsager. Hjertet kan være lukket. Halsen kan være lukket, Hara kan være lukket mv. Årsagerne kan være talrige og forskellige. Praksis indebærer også at være undersøgende på energisystemet. Det handler ikke om at finde årsager til, hvorfor noget er, som det er, men snarere at bevidstgøre, hvordan jeg fungerer. Kroppen og åndedrættet er den vigtige bro mellem dig og transformation mod den oplyste bevidsthed.
First thing is the body.
Osho, Tantra – The Supreme Understanding.
Tantra trusts in the body.
Tantra trusts in your senses.
Tantra trusts in your energy.
Hele universet er manifesteret i din krop. Kroppen er et mysterium. For at praktisere tantrisk meditation møder jeg kroppen med kærlighed, respekt, omsorg og taknemlighed. Det er især vigtigt, idet vi alle nok i mere eller mindre grad har lært at kroppen er forkert. At lyst er noget, der skal gemmes væk. Kvinder har tidligt i deres liv mødt skammen i den ellers så naturlige cyklus. Mange mænd kan genkende den buldrende lyst i teenageårene som så ofte har været sovset godt ind i skam og en følelse af at være forkert og for meget. I det hele taget sejler vi rundt i for tyk, for tynd, for slap, for meget lyst, for lidt lyst. Kropslyde der skal skjules. Ja faktisk er filtrene for hvordan kroppen bedømmes og dømmes ude endeløse.
Tantra er alt inkluderende. Alt må være der. Alt skal integreres og anerkendes i kærlig medfølelse.
This is the map to turn you on, and to turn you in, and to turn you beyond
Osho
En 1 times session koster 1000 kr.
Kontakt mig på kontakt@freyja.dk
Ønsker du at lære at praktisere med mig som din tantralærer tilbyder jeg 6 måneders personlige udviklingsforløb, som kan kombineres med tantramassage. Se mere herom under personligt udviklingsforløb.